Lab grown meat

Omega 3 krijg je van dat stukje vette vis in de week en biefstuk komt die lokale veehouderij bij je om de hoek. Business as usual, toch? Voor nu, anno 2021 wel. Maar ondertussen zijn wetenschappers druk in de weer met petrischaaltjes en pipetten om voor jou dat stukje vlees te kweken in een laboratorium. Het eerste stukje lab grown meat heeft qua ontwikkelingskosten zelfs zo’n 250.000 euro gekost! Waarom gaat er zoveel geld om in deze relatief nieuwe industrie en kan deze revolutionaire techniek onze wereld redden? Je leest het in deze blog!

Wat is lab grown meat?

Laboratorium voedsel en dan specifiek lab grown meat is een vorm van weefseltechniek, waarbij vanuit één stamcel wel zo’n 80.000 quarterpounders kunnen worden gekweekt. De techniek kent een paar methodes voor het opkweken van vlees, waarbij de stamcelmethode het meest wordt gebruikt.

Voor rundvlees wordt, onder lokale anesthesie, een klein stukje spiermonster afgenomen. Het monster wordt vervolgens opgeknipt in kleinere deeltjes, waarbij enzymen deze verteren en daardoor stamcellen vrijmaken. In een enorm vat worden stamcellen ondergedompeld in een bouillon van zout, vitamines, suiker, eiwitten en groeifactoren, waardoor de cellen zich rap vermenigvuldigen. Na een aantal weken is er al een stukje vlees gegroeid in deze vaten.

Lab grown meat

Minder dierenleed door lab grown meat?

Een andere zeer onethische methode is het gebruik van bloed van kalfsfoetussen. In dit bloed zitten, niet zo verwonderlijk voor een groeiend kalfje, de juiste groeifactoren voor het opkweken van vlees. Het kalfje wordt tijdens de slacht van de moederkoe ‘geboren’ en vervolgens aan het infuus gelegd dat z’n bloed afneemt. Zie je het al voor je? Na vijf minuutjes is het kalfje leeggebloed en kunnen we verder met waar we gebleven waren: het opkweken van vlees. Het slachten van koeien voor het opkweken van ‘kunstvlees’ klinkt toch een beetje alsof we ons doel voorbijschieten. Sidenote: Foetaal bloed wordt niet alleen gebruikt in het opkweken van vlees. Dit magische rode goedje is blijkbaar essentieel in de ontwikkeling van vaccinaties voor kanker, griep, HIV en hepatitis.

Minder dierenleed door lab grown meat uit zich vooral door het feit dat we geen intensieve veeteelt hoeven toe te passen om een stukje vlees te kweken. Minder dieren, betekent meer ruimte voor de dieren en minder druk op ons milieu.

Willems levensmissie

Hoewel de discussie over minder vlees eten pas van de laatste jaren is, zag onze landgenoot er in 1940 al heil in. De geschiedenis van lab grown meat begin bij Willem van Eelen, geboren in Nederlands voormalige kolonie Indonesië. Hij was de allereerste die patent voor deze veelbelovende techniek indiende. Van Eelen kwam tijdens zijn studie geneeskunde in aanraking met wetenschappers, die huid opkweekten voor slachtoffers met brandwonden. Als overlever van de zogeheten Jappenkampen in de tweede wereldoorlog, waar hij door uithongering bijna het leven liet, zag hij in deze techniek de immense voordelen voor het oplossen van wereldwijde honger. Gedurende zijn loopbaan werd het vinden van investeerders en het opkweken van vlees tot supermarktwaardige producten zijn levenswerk. Echter, bleek de wereld nog niet toe aan dit revolutionaire idee van laboratorium vlees. Willem stierf in 2015, amper twee jaar na het wereldwijde succes van de ‘eerste lab grown hamburger’.

Is lab grown meat gezond?

Het opkweken van vlees kan een gezonder alternatief opleveren voor de traditionele vleesproducten. Doordat je met je neus boven op het groeiproces zit, zijn wetenschappers in staat om de samenstelling van het eindproduct naar hun hand te zetten. Verzadigde vetten kunnen worden vervangen door andere soorten vetten, zoals bijvoorbeeld de alomgeroemde vetsoort Omega-3. Maar hoe lab grown meat ook wordt gemanipuleerd, een te hoge consumptie van rood vlees slecht is voor de gezondheid, en dat blijft een feit.

Kan lab grown meat de wereld redden?

Ok, dus je kunt 80.000 quarterpounders uit 1 stamcel kweken, maar de techniek is erg kostbaar, foetussen laten ervoor het leven en rood vlees eten blijft ongezond… dan moeten er toch wel een heleboel mindblowing effecten zijn, die onze planeet gaan verbeteren?

Milieu en dierenleed

Het wereldwijde voedselsysteem staat onder druk. Al eerder schreven we hierover in onze blog over een veganistische lifestyle. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en een toenemende vraag naar dierlijke producten zorgen voor een niet zo fraai toekomstig wereldbeeld.

Het probleem van veeteelt dat onze planeet beetje bij beetje opbrandt wordt veroorzaakt doordat mensen dol zijn op vlees. Helaas blijft die verwachte wereldwijde veganistische openbaring uit, zelfs na het lezen van onze blog 😉. Iedereen weet dat de meateaters-lifestyle overduidelijk schadelijk is, en toch is deze way of life zo politiek en sociaal verankerd dat de wereldverbeteraars niet weten waar ze moeten starten. Het produceren van kweekvlees zou in theorie de druk van veehouderij op ons milieu en het dierenleed, afgezien van de foetussen, moeten wegnemen, zonder dat we onze lifestyle op hoeven geven. Vandaar dat dit een branch is waar vandaag de dag enorm veel geld in omgaat.

Zijn er nog andere lab grown foods?

De revolutionaire techniek van kweekvlees geeft te denken… zouden er meer voedselsoorten in laboratoria kunnen worden geproduceerd, zodat we hongersnood echt kunnen uitbannen zonder onze hele planeet naar z’n grootje te helpen? Nou het korte antwoord op deze vraag is: JA!

Solein

In de laboratoria van het Finse bedrijf Solar Foods vind je het pakklare antwoord voor ons voedsel- en klimaatprobleem: Solein, een proteïne gemaakt vanuit CO2 uit de lucht en water. Door een techniek, die ook wel bekend staat als precisiefermentatie wint Solar Foods een rijk geel meel. Een meelsoort die als basis kan dienen voor kunstvlees, melk en eieren maar ook vis, pasta of chips. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoop doet leven

Onderzoek suggereert dat eiwitten uit precisiefermentatie ongeveer 10x goedkoper zullen zijn dan dierlijke eiwitten. Bovendien bestaat dit voedsel uit eenvoudige ingrediënten in plaats van verzadigde vetten en schadelijke componenten. Hoop doet leven, want goedkoop en beter eten is misschien nog wel belangrijker dan vasthouden aan traditionele menu’s met veel vlees. Lab Grown meat kan wel inpakken wat ons betreft.

Red onze planeet

De laatste jaren is de duurzame en biologische lifestyle in opmars. En hoewel iedereen zoekende is hoe dit voor hem of haar eruit ziet en welke concessies je daarin wilt en kunt maken, is laboratorium voedsel misschien wel hetgeen dat een einde kan maken aan al die vergeefse pogingen voor het redden van onze planeet. Precisiefermentatie lijkt ons meer kansrijk dan de nog veeteeltafhankelijke lab grown meats.

Lab grown foods is een revolutionaire ontwikkeling, die de impact van onze voedselnood op het milieu van verkleinen, ons gezonder kan laten leven, hongersnood kan terugdringen en het klimaatprobleem tot een halt kan roepen. ‘Solein, solein, solein, soleiheihein, please do take my meat’ het gonst al in onze hoofden. Wij denken dat deze proteineknaller echt een gamechanger kan zijn in het redden van onze planeet. Nu nog even wat meer bekendheid, hup die schappen in en red de wereld!

Laat een reactie achter