Adaptogenen – superfoods!

Stress, vermoeidheid, concentratiegebrek? Onze supersnelle samenleving vraagt veel van ons. Carrière maken, altijd online zijn, zorgen voor de kinderen, racen naar de opvang, een verse en gezonde maaltijd op tafel, sporten en ook nog een leuke partner en attente vriend of vriendin zijn. Geen wonder dat er, van al die ballen die je in de lucht probeert te houden, soms een bal de grond raakt.

Toch blijven we het liefst alles tegelijk doen zonder concessies. Hoewel het vaak beter is om prioriteiten te stellen en te kiezen voor datgene wat het meest belangrijk is in jouw leven, bestaan er soms kleine wondertjes die jou kunnen ondersteunen in jouw drukke bestaan. Gezond eten en bewegen uiteraard, maar heb je wel eens gehoord van ‘adaptogenen’? We vertellen je in deze blog alles over deze bijzondere en nagenoeg onbekende stofjes.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen, een weinig aantrekkelijk woord. Het doet ons denken aan een goedje dat je genen gaat aanpassen (adaptare is latijns voor aanpassen). En genmutatie associëren we direct met het ontwikkelen van kankercellen. Echter, niets is minder waar. Het zijn geen middelen die je lichaam aanpassen, maar de werking is precies andersom. De stofjes, afkomstig vanuit kruiden en wortels, passen zich juist aan je lichaam aan, zodat ze jouw lichaam geven wat het nodig heeft. Adaptogenen zijn stofjes die helpen je hormoonbalans te herstellen.

Waar komen adaptogenen vandaan?

Adaptogenen worden al eeuwenlang gebruikt in de oosterse geneeskunst. In China en India, vanuit de Ayurveda, erkennen ze de kracht van wortels en kruiden al veel langer. Deze geneeskunst gaat uit van de werking van het lichaam als geheel, terwijl onze Westerse geneeskunst veel meer is gericht op het lokale probleem en een lokale oorzaak. Adaptogenen herstellen je lichamelijk balans, zodat jij alles wat je doet met energie, focus en veerkracht voor elkaar kan boksen.

Welke adaptogenen moet ik hebben?

De Oosterse geneeskunst kent ontzettend veel verschillende adaptogenen, te veel om op te noemen. Daarom beperken wij ons tot zes adaptogenen, die jou kunnen ondersteunen in je drukke leven.  

Ashwanganda – een krachtige ontspanner

Ashwaganda, het koninklijke kruid, is een van meest gebruikte kruiden binnen de Ayurveda. Dit krachtige kruid zorgt voor regulering van je cortisollevels, het hormoon dat bij stress in hoge mate in het lichaam voorkomt. Het adaptogeen verlaagt de cortisollevels en maakt ons meer weerbaar tegen stress. Ashwaganda verbetert onze gemoedstoestand en werkt rustgevend. En zeg nou zelf, wie kan er nou niet wat meer ontspanning gebruiken?

Rhodiola Rosea

Also known as Rozenwortel verbetert je concentratievermogen en zorgt voor een heldere geest. Ook deze wortel is befaamd voor zijn stressverlagende werking en mooi meegenomen: Rhodiola Rosea brengt balans in je spijsvertering.

Maca

Is breder bekend in onze samenleving als superfood. Door je smoothie roeren en klaar… maar wat doet maca eigenlijk voor je lichaam? Maca heeft vooral invloed op je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Het poeder van de peruaanse ginseng wortel zou je libido verhogen, vruchtbaarheid vergroten en je menstruatiecyclus ondersteunen.

Chaga

Chaga is een Scandinavische paddenstoel, die we in het Nederlands Berkenweerschijnzwam noemen: wie kent ‘m niet? De paddenstoel geeft een flinke boost aan je immuunsysteem en werkt balancerend voor je darmen en spijsvertering.

Tulsi

Deze basilicumsoort mag voortaan niet meer ontbreken in jouw kruidentuintje. In India geloven mensen dat de heilige basilicum een reïncarnatie is van de godin Lakshmi. Het plantje ondersteunt je metabolisme en verbetert je immuunsysteem.

Reishi

Reishi is een poeder afkomstig van een Japanse paddenstoel. Deze paddenstoel wordt inmiddels op grote schaal gecultiveerd, zodat iedereen van zijn krachten kan profiteren. Het poeder verbetert de algehele conditie, de doorbloeding en heeft een positief effect op je afweersysteem.

Hoe gebruik je adaptogenen?

Adaptogenen koop je in verschillende vormen: poeders, blaadjes, supplementen, google en vindt een vorm die bij je past. Wij roeren ze het liefst door onze smoothie! Bij gebruik van adaptogenen is het verstandig om je te verdiepen in de aanbevolen hoeveelheid en het effect van het goedje op jouw persoonlijke situatie. Zo voorkom je dat je een iets te krachtige cocktail achterover tikt met alle gevolgen van dien.

Laat een reactie achter